انواع لنز


انواع لنز طراحی و ساخت لنز موضوع بسیار مهم و حساسی است، زیرا با توجه به قالب و طراحی لنز است که سنسور و در نهایت چراغ می‌تواند عملکرد درستی داشته باشد. در صورتی‌که طراحی و قالب لنز به شکلی باشد که نتواند شکاف‌ها و شکست‌های روی لنز را به‌خوبی ایجاد کند، سبب می شود که لنز نتواند به خوبی نوری را که به آن برخورد می‌کند، در مرکز متمرکز کند و سپس به سنسور برساند . در نتیجه، سنسور نیز نمی‌تواند تغییرات دما و شدت نور را به‌درستی تشخیص دهد و عملکرد سنسور نیز با اختلال روبرو می‌شود.

نکته: برای تشخیص اینکه آیا قالب و طراحی لنز به درستی انجام شده است. یا نه، باید لنز را در آزمایشگاه تست و بررسی کرد.

انواع لنز

لنزها معمولاً در دو دسته لنزهای خورشیدی و لنزهای لانه زنبوری در بازار عرضه می شوند. که هر کدام با توجه به عملکردشان کاربری متفاوتی دارند.

ویژگی لنزهای لانه زنبوری

این لنزها به کمک شبکه‌های ریزی که دارند. تغییرات حرکتی کم و نامحسوس نزدیک به سنسور را که به صورت عرضی است. به خوبی حس می‌کنند.

ویژگی لنزهای خورشیدی

لنزهای خورشیدی، نمی توانند تغییرات حرکتی عرضی را در فواصل کم به‌خوبی لنزهای لانه زنبوری حس کنند، اما با این وجود، قادرند تغییرات حرکتی در فواصل زیاد را به خوبی تشخیص دهند.

یکی از سنسورهای به کار رفته در چراغ سقفی سنسوردار، سنسور آشکارساز حرکت PIR است. عموماً از مدل‌های D203S ، D203B و D204B سنسور PIR که ساخت شرکت سمبیا است، در این چراغ‌ها استفاده می‌شود. سنسورهای D204B دارای پنجره‌ بزرگ هستند و می‌توانند طول برد بیشتری را حس کنند. اما با این حال، سنسورهای D203S که پنجره کوچک‌تری دارند و بردهای کوتاه را به خوبی حس می‌کنند، بیشتر در چراغ های سنسوردار مورد استفاده قرار می‌گیرند.

نکته: با توجه به کاربری چراغ، نوع سنسور استفاده شده در چراغ سنسوردار تغییر خواهد کرد.

بردهای الکترونیکی معمولا به‌صورت SMD، DIP یا ترکیبی از هر دو هستند که در ادامه به شرح و مقایسه آن‌ها می‌پردازیم.

بردهای DIP

در بردهای DIP همه قطعات به‌صورت DIP لحیم کاری می‌شوند و هیچ قطعه SMD بر روی آن وجود ندارد. از آنجایی‌که این بردها توسط نیروی انسانی مونتاژ می‌شوند، احتمال بروز خطا، وجود قطعات بی کیفیت و لحیم سردی نیز بیشتر می‌شود.

بردهای SMD

انواع لنز در بردهای SMD از ترکیبی از قطعات SMD و DIP استفاده می‌شود. این قطعات با استفاده از دستگاه مونتاژ می‌شوند، به همین خاطر، دقت مونتاژ و کیفیت قطعات بالاتر است. و مشکلاتی مانند لحیم سردی هنگام مونتاژ قطعات به وجود نخواهد آمد.

بردهای SMD در دو نوع تک لایه و دولایه وجود دارند. بردهای دولایه (که از هر دو طرف قابل لحیم کاری هستند)، طول عمر و دوام بیشتری نسبت به بردهای تک لایه (که تنها از یک طرف قابل لحیم کاری هستند) دارند و اتصال سیم‌ها به برد به دلیل لحیم کاری از هر دو طرف، ماندگاری طولانی‌تری دارند.

نکته: کیفیت تمامی قطعات سنسور، مانند لنز، برد الکترونیکی، سنسور و پوکه، در ساخت یک سنسور مرغوب اهمیت دارد. اگر تنها یکی از قطعات از کیفیت بالایی برخوردار باشد، دلیلی بر مرغوب بودن سنسور نخواهد بود.

سنسورها به‌طور کلی از نظر ولوم و پتانسیومتر در چهار مدل مختلف وجود دارند:

  1. بدون ولوم و پتانسیومتر
  2. بدون ولوم و به همراه پتانسیومترهای عادی خوابیده
  3. دارای ولوم و پتانسیومترهای فیبری
  4. دارای ولوم و پتانسیومترهای PIHER

سنسورهای بدون ولوم و پتانسیومتر:

برخی از سازندگان به‌منظور کاهش هزینه، اقدام به حذف این دو ولوم کرده‌اند. این موضوع باعث شده تا امکان تنظیم زمان برای این سنسورها وجود نداشته باشد. در نتیجه، این سنسورها نمی‌توانند هر محیطی (با شدت نور کم و زیاد) به درستی عمل کنند.

سنسورهای بدون ولوم و به همراه پتانسیومترهای عادی خوابیده:

برخی از سنسورها، برای تنظیم زمان و شدت نور چراغ، ولوم ندارند. به همین خاطر، برای تنظیم آن‌ها باید از پیچ‌گوشتی استفاده کرد.

سنسورهای دارای ولوم و پتانسیومترهای فیبری یا PIHER:

سنسورهای دارای ولوم و پتانسیومتر فیبری یا PIHER، دارای دو ولوم هستند که یکی برای تنظیم شدت نور و دیگری برای تنظیم زمان است که تایمر نام دارد. با استفاده از این دو ولوم، می‌توان به‌راحتی میزان نور و زمان روشن ماندن چراغ را تنظیم کرد.

بیشتر بخوانید: چگونه خودمان لامپ رشد گیاه بسازیم

مقایسه پتانسیومتر فیبری و PIHER:

انواع لنز پتانسیومترهای فیبری به لحاظ ظاهری، بدون روکش و پتاسیومترهای PIHER، روکش‌دار هستند. از نظر مقاومت و استحکام، پتانسیومتر PIHER استحکام و دوام بیشتری نسبت به پتانسیومتر فیبری دارد. از نظر قیمت و هزینه نیز پتانسیومترهای فیبری ارزان‌تر هستند.

در چراغ‌ سنسوردار عموماً از دو نوع کانکتور (ترمینال) استفاده می‌شود. اما برخی از سازندگان چراغ‌های سقفی و دیواری سنسوردار به‌دلیل راحتی فرآیند نصب چراغ، سنسور را به همراه ترمینال نری مادگی فونیکس و برخی از آن‌ها برای کاهش هزینه، سنسور را به همراه پاور ترمینال طراحی می‌کنند.

چراغ های سنسوردار با ترمینال نری مادگی فونیکس، کار نصاب‌ها را راحت‌تر کرده‌اند، به طوری‌که نصاب می‌تواند ابتدا قسمت مادگی کانکتور را جدا کرده و سپس سیم‌ها را به آن وصل کند و در نهایت کانکتور را به چراغ متصل کند. در حالی‌که سنسورهای با پاور ترمینال این امکان را ندارند و نصاب مجبور است که سنسور را مستقیماً به چراغ وصل کند. به همین دلیل نصب آن‌ها سخت‌تر است.

 

مقاله

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • این فیلد برای اعتبار سنجی است و باید بدون تغییر باقی بماند .